Pelkkään demografiaan pohjautuva segmentointi ei enää riitä

Pelkkään demografiaan pohjautuva segmentointi ei enää riitä

Published
August 16, 2024
Words
Oili Virta

Perinteinen markkinoija luottaa kohderyhmien erotteluun. Luottamalla ainoastaan demografiapohjaiseen tapaan kohdentaa, perinteinen markkinoija tuottaa ideoita, jotka eivät sykähdytä. Perinteinen markkinoija tutkii menneisyyttä, eikä nosta katsetta tulevaan. Markkinoinnissa perinteitä on kuitenkin joskus syytä rikkoa, ettemme jää paikoilleen junnaamaan.

Hyvä segmentointi auttaa vastaamaan muutokseen. Ihmiset muuttuvat, tarpeet muuttuvat, mieltymykset muuttuvat. Perinteisesti segmentointia on hyödynnetty myynnillisten tavoitteiden saavuttamiseen hyödyntämällä esimerkiksi ryhmäsegmentointia tai paikallista segmentointia. Näillä segmentoinnin tasoilla keskitytään demografiapohjaiseen tietoon ihmisten ryhmiin jakamiseksi. Demografiseen tietoon pohjautuva segmentointi ei kuitenkaan kerro asiakkaan mielenmaisemasta, jolla on nykyään yhä suurempi vaikutus markkinoinnin onnistuneessa kohdentamisessa.

Arvo- ja motiivipohjainen segmentointi sen sijaan lähtee liikkeelle ihmiskeskeisyydestä ja perustuu asiakkaan maailmaan. Siinä kysytään mitä asiakas oikeasti pitää arvokkaana, mikä heitä inspiroi ja mistä heidän arkensa realiteetit muodostuvat. Näin segmentoinnin keskiössä on asiakasymmärrys, mikä varmistaa sen, ettei lopputuloksia saavuteta pintatasolla vaan asiakasta aidosti kuuntelemalla. Näin pystytään ymmärtämään asiakkaiden tarpeiden lisäksi myös heidän toiveitaan ja unelmiaan.

Pelkkien erojen sijaan tulee ymmärtää myös yhtäläisyyksiä. Siksi parhaat tulokset saavutetaan hyödyntämällä erilaisia segmentointikriteerejä ja -tasoja. Perinteiselle markkinoijalle tämä tarkoittaa oman lokeroajattelun muuttamista, sillä yksi segmentti ei koskaan ole täysin homogeeninen. Esimerkiksi Riikka Purra ja Maria Veitola kuuluvat samaan segmenttiin demografiapohjaiseen tietoon luottaen. Molemmat ovat 45-55 -vuotiaita naisia, joilla on nuoria lapsia. Molemmat asuvat Helsingin seudulla, sekä kuuluvat samaan tuloluokkaan. Jos kuitenkin verrataan henkilöiden asenteita ja arvoja, ovat ne selvästi hyvin erilaiset. Markkinoisitko sinä heille samalla tavalla? Tämä on hyvä esimerkki siitä, kuinka perinteinen segmentointi ei tue asiakasymmärrystä yhtä tehokkaasti kuin arvopohjainen segmentointi.

Onnistuneen brändin ja asiakaskokemuksen muotoilun pohjalla hyödynnetään monipuolista ja rikasta segmentointia. Kestävä perusta segmentoinnille löytyy arvoista ja motiiveista. Tekeminen 358lla lähtee liikkeelle aina ihmiskeskeisyydestä sekä perusteellisesta insight työstä, minkä ansiosta varmistetaan asiakaskokemusten ja brändin yhtenäisyys. Keskitymme siihen, mitä asiakkaasi oikeasti ajattelevat, toivovat, haluavat ja kokevat, jotta segmentointi sekä muut strategiset työkalut palvelevat samoja tavoitteita, ihmiskeskeisesti. Jos siis kaipaat apua siihen, miten puhutella asiakastasi muuttuvassa maailmassa, tai ketä ylipäätään voisi puhutella, ota meihin yhteyttä.